Site icon Izvorul Mureşului – Marosfő

Izvoarele Mureșului

Izvorul geografic al mureșului

Izvorul geografic al Mureșului

Situație nu prea comună pentru un râu de mărimea Mureșului, sunt cel puțin două izvoare vizitate de către turiști. Geografii de obicei indică ca izvor pentru un râu cel mai lung afluent al său. Bazat pe acest criteriu izvorul geografic al râului Mureş se găseşte pe versantul sudic al Muntelui Negru.

 

Izvorul turistic al Mureșului

Izvorul turistic al Mureșului

Locul din centrul satului, nu departe de şosea, la vest de aceasta, la poalele muntelui Greţeş, unde la altitudinea de 866 m există un mic izvor, este desemnat de localnici ca izvorul râului dar specialiştii precizează, că izvoarele adevărate sunt sus, la 1350 m altitudine pe versantul sud-vestic al Muntelui Negru în apropierea Vârfului Fagului, şi localnicii, pe primii câţiva km îl cunosc sub denumiri variate: pârâul Varului, pârâul Baci sau pârâul Forica, afluent al pârâului Mare, se varsă în acesta în apropierea staţiei de cale ferată. Lungimea totală a râului Mureş este de 803 km, din care 80 km în judeţul Harghita, 768 km în România.

Originea denumirii Mureş: provine din cuvintele celtice muor= mlaştină, baltă şi acha=râu, deci moraha râu băltos, mlăştinos. Denumirea săsească Miersch, Muresc, este cel mai aproape de această formă arhaică, după părerea lingviştilor.

Exit mobile version