Izvoru Mureşului – Vf. Şipoş – Poiana Mediaşul de Sus
Marcaj: cruce roșie
Timp necesar: 8 ore.
Lungimea traseului: 19,39 km.
Diferenţă de nivel: 1318 m.
Este traseul de legătură dintre satul Izvoru Mureşului și creasta principală a Hășmașului în punctul Poiana Mediaşul de Sus. Străbatem Munții Giurgeului peste Vf. Aramei Negre și Muntele Sărăturii, cu priveliști spre versanții abrupți dinspre Valea Oltului ai Hășmașului Mare, munții Ciucului și Depresiunea Ciucului.
Din Complexul Naţional de Sport Izvoru Mureşului pornim spre gara CFR, iar după ce trecem căile ferate o luăm la dreapta. După 90 m o luăm la stânga, apoi iar la stânga, iar după alţi 130 m o luăm prima la dreapta pe un drum de pământ ce ne scoate din staţiune. La următoarea intersecţie în care ne vom afla o luăm la stânga spre pădurea de foioase. Menţinând liziera pădurilor intrăm într-un final în pădurea de brazi în care, pe o urcare mai abruptă, poteca marcată ne va conduce spre Vârful Arama Neagră. Din vârf coborâm înspre nord la Poiana Locfei, apoi intrând din nou în pădure, urcăm abrupt la Vârful Şipoş. Acolo ne intersectăm cu traseele marcajul crucea albastră şi marcajul triunghi roșu. Menţinem direcţia nord, coborând pe creasta Muntelui Sărăturii până la pasul Covacipeter (cu 400 m înainte de a ajunge în pas, trecem pe lângă izvorul geografic al râului Olt). Din pas urcăm pe drumul pietruit trecând pe lângă o serie de cabane de vacanţă ocolind Fagul Înalt prin dreapta. De la Şaua Mediaş urcăm abrupt şi susţinut pe un drum bolovănos până la Poiana Mediaşul de Sus unde ne intersectăm cu creasta principală, marcată bandă roșie.
Izvoru Mureşului – Peştera Şugău
Marcaj: triunghi galben
Timp necesar: 4 ore.
Lungimea traseului:9,39 km.
Diferenţă de nivel: 502 m.
Este traseul de legătură dintre satul Izvoru Mureşului și Peștera Șugău, o rezervaţie naturală protejată de dimensiuni mari, cu 4 nivele și 3 intrări, cu galerii dispuse pe mai multe niveluri, de o frumusețe aparte. Peștera este supranumită „lumea pietrelor picurătoare” și este accesibilă doar cu ghid. Priveliști spre Munții Giurgeului.
Este un traseu ușor de vacanță în munții Giurgeului, care leagă două zone turistice de interes: Izvorul Mureșului și Peștera Șugău. Este un traseu relativ ușor, cu câteva pante abrupte și porțiuni alunecoase, cu aprox 500 m diferențe de nivel, în cca. 4 – 4.5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.
Din Complexul Izvoru Mureşului (DN Miercurea Ciuc – Gheorgheni), pornim alături de PA – circuitul Izvorului geografic al Mureșului spre gara CFR, apoi ținem stânga pe un drum de pământ care urcă prin Poiana Arama Neagră, sub Vf. Bükkfő (Fagilor), unde întâlnim marcajul bandă albastră. După ce coborâm la drumul forestier ce vine din Șaua Loc, îl urmăm la dreapta spre localitatea Voşlobeni pentru scurt timp, până la gura pârâului Chindeni, unde facem dreapta pe Valea Șugo și ajungem la zona de popas de sub peșteră.
Pe aceste meleaguri peşterile sunt o raritate, căci munţii sunt alcătuiţi mai mult din şisturi cristaline şi roci vulcanice. Peştera Şugău este găzduită de o fâşie îngustă de calcare cristaline care se dezvoltă în versanţii Muntelui Şipoş. Peștera are o lungime totală de 10 km, 2 km lăţime, dar nu se poate vizita în totalitate. Aici se pot admira stalactite conice, stalagmite sau stâlpi cu guler într-o galerie accesibilă publicului pe o lungime de 150 m. Există şi o secţiune activă, dar aceasta este închisă publicului.
Denumirea de Peștera Șugău provine din limba maghiară și înseamnă şoaptă sau şuier, sunet care se aude atunci când vântul pătrunde în interiorul peşterii. Acest decor a fost supranumit „lumea pietrelor picurătoare” datorită apei care se scurge de pe stalactite. În jurul peşterii a fost ţesută şi o legendă conform căreia în peşteră ar picura aur.
Izvoru Mureşului – Vf. Arama Neagră – sat Izvoru Mureşului
Marcaj: punct albastru
Timp necesar: 6 ore.
Lungimea traseului:12 km.
Diferenţă de nivel: 709 m.
Este un traseul în circuit de acces la izvorul geografic al Mureşului, situat la cca. 1350 m altit. pe versantul SV al Munților Giurgeului, în apropiere de Vf. Arama Neagră / Muntele Negru (Fekete Rez în maghiară). Priveliști spre versanții abrupți dinspre Valea Oltului ai Hășmașului Mare, munții Ciucului și Depresiunea Ciucului.
Este circuitul Izvorului geografic al Mureșului cu pornire și sosire în stațiunea Izvoru Mureşului. Este un traseu relativ ușor, cu câteva pante abrupte și porțiuni alunecoase, cu aprox 700 m diferențe de nivel, în cca. 6 h de drumeție.
În stațiunea Izvoru Mureşului putem vizita și Izvorul turistic al Mureșului localizat nu departe de şosea, la poalele muntelui Greţeș, în apropierea pârtiei de ski.
Circuitul Izvorului geografic al Mureșului pornește alături de marcajul crucea roșie , prin spatele gării și iese din stațiune pe un drum de căruță care urcă domol prin fânațele localnicilor. Urmăm liziera pădurii, apoi părăsim tărâmul foioaselor și ajungem pe culmea deschisă a Fagului Mare. Continuăm prin pădurea de brazi, tot mai susținut spre Dâmbul Alunișului, apoi poteca se mai domolește. Ajungem pe Vf. Arama Neagră / Muntele Negru (Fekete Rez în maghiară), cu priveliști spre versanții abrupți ai Hășmașului Mare și Valea Oltului, iar mai departe, deslușim munții Ciucului. Din vârf coborâm pe lângă refugiul Izvoru Mureşului, la derivația PAD spre izvorul geografic al Mureşului. Locul în care apa limpede a izvorului vede lumina zilei se află la 1350 m alt.
Revenim la refugiu, semnăm condica de prezență, apoi coborâm abrupt cca 1 km alături de marcajul bandă albastră în Poiana Arama Neagră, unde întâlnim marcajul triunghi galben ce coboară de-aici până la Peștera Șugău. Încheiem circuitul spre localitatea Izvoru Mureşului alături de marcajul triunghi galben la stânga, pe drumuri de pământ și de pietre, înapoi la gara CFR a stațiunii.
Izvorul Mureşului – Grinţeş – vf. Răchiţiş – Culmea Ineului – vf. Poienii Oştoroş – vf. Fagul Roşu.
Marcaj: cruce albastră.
Timp necesar: 4 ore.
Lungimea traseului:12 km.
Diferenţă de nivel: 860 m.
Pornim spre sud din Izvorul Mureşului pe lunca Mureşului. După ce vizităm izvorul arătat turiştilor drept izvorul Mureşului (adevăratul izvor fiind mult mai sus, la 1350 m altitudine pe versantul sud-vestic al Muntelui Negru în apropierea Vârfului Fagului) urcăm pe munte pe marginea vestică a pârtiei de schi. După 2 km de ascensiune virăm spre sud-vest pe poteca marcată şi prin frumoasele păduri de brazi de pe muntele Răchitiş înaintăm spre Poiana Ineului. Lângă o colibă păstorească traversăm traseul 2B, după care urcăm spre izvoarele pârâului “Köves” continuând traseul până la Vf. Poienii Oştoroş (1386 m). Până aici am parcurs deja 10 km. Drumul nostru continuă pe marginea craterului Oştoroş spre vest, apoi spre sud-vest şi după 2 km ajungem pe punctul de belvedere de pe Vf. Fagul Roşu, unde întâlnim traseul crestei principale a Masivului Harghita, marcată cu linie albastră.
Gheorgheni – Campingul Km 4. – Pasul Pângăraţi – Lacul Roşu – Cheile Bicazului.
Distanţa de parcurs: 32 km. Putem traversa traseul cu maşina sau cu una cu autobuzele care circulă dintre Gheorgheni şi Bicaz, respectiv Piatra Neamţ.
Excursii pe jos:Izvorul Oltului – Fagul Înalt, 8 km, 2 1/2 ore.
Peştera Súgó, 8 km, 2 1/2 ore.
Pasul Pângăraţi, 15 km, 4 ore.
Hăşmaşul Mare, 16 km, 6 ore.
Cetatea Both, 3 km, 1 ore.
Vârful Prişca, 12 km, 4 ore.
Muntele Negru – Izvoarele Mureşului, 12 km, 4 ore.
Gheorgheni – Campingul Km 4. – Valea pârâului Fagului Înalt – izvoarele Oltului 12 km, 4 ore, diferenţă de nivel 400 m.
Marcaj: cruce albastră în vale, punct roşu pe creastă. Traseu uşor. Până la Campingul Km 4 putem merge cu autobuzele orăşeneşti.
Gheorgheni – Valea Strâmbă – Voşlobeni – Izvorul Mureşului, 20 km.
Traseul poate fi parcurs cu maşina sau cu trenul.
Drumeţii din Izvorul Mureşului
Izvorul Mureşului – Vf. “Ponk-bükk” (1096 m) – Muntele Negru (1538 m) – Izvoarele Mureşului (1350 m) – valea pârâului “Meszes” – Izvorul Mureşului 10 km, 4 ore. Poteca este marcată cu cruce roşie până la Vf. Muntele Negru. Drumul de întoarcere nu este marcat.
Izvorul Mureşului – Muntele Negru – Vf. “Irott-kő” (1377 m), 8 km, 4 ore. Până la Vf. Muntele Negru este identic cu traseul precedent, de acolo mergem 5 km pe creastă spre est până la Vf. “Irott-kő”.
Izvorul Mureşului – Muntele Negru – “Irott-kő” – Bălan, 15 km, 5 ore.
Izvorul Mureşului – Vf. Grinţieş (1123 m) , 3 km, 1 ore.
Izvorul Mureşului – vf. Răchiţiş (1155 m) prin valea Pârâului adânc, 7 km, 2 1/2 ore.